Ablakfóliázás

Ablakfóliázás Miskolc

Az épületeken történő ablakfóliázás már meglévő és beépített ablakok esetén, a helyszínen történik. Bizonyos esetekben az ablakfóliázás történhet az ablakos cég telephelyén is, ha az üvegek még nem kerültek beépítésre. Az esetek többségében a helyszínen történő ablakfóliázás a szokásos. Minden esetben javasolt az ablakfóliázást szakkivitelezőre bízni, mert ha a felszerelés nem tökéletes, a fólia sem biztosítja a tesztekben előírt teljesítményt, legyen szó hő-, fényvédő vagy akár biztonsági fóliáról!

Az ablakfóliázás folyamata

Ablakfóliázás szakember általAblakfóliázás esetén elsősorban felületek felmérése történik meg, majd az ablakfólia kiválasztása az elvárt teljesítmény és igényeknek megfelelően a felmerült biztonsági vagy szoláris probléma megoldására. A felmérést követően a kivitelező a leggazdaságosabb anyagfelhasználást és a helyszíni körülményeket figyelembe véve ad ajánlatot. Az ablakfóliázás árat befolyásolhatja a kivitelezés helyszíne, a kiválasztott anyag típusa, az üvegfelületek száma és mérete, az esetleges egyéb eszközök (állvány) szükségessége, a munka nagysága, stb.

Az ablakfóliázás során az ablakfelületeknek jól megközelíthetőnek kell lennie, ami ideális esetben kb. 1m szabad mozgást lehetővé tevő távolságot jelent. (pl. egy létra felállítható legyen az ablak mellett) Ha az ablakokon reluxa vagy egyéb árnyékoló van a fóliázandó oldalon, esetlegesen ezek eltávolítása is szükséges lehet, amelyet legtöbb esetben a kivitelezők megoldanak.

Az ablakfóliázás egyik legfontosabb fázisa az üvegfelület megtisztítása, amelyet minden esetben elvégez a kivitelező, speciális szerszámokkal, mivel akár egy porszem is meglátszik, ha az üveg és a fólia között marad. Így az ablakfóliázás előtti házilagos tisztítás nem szükséges, ugyan a kivitelező munkáját megkönnyítheti.

Ablakfóliázás esetén a részletekért minden esetben a kivitelezővel kell egyeztetni a helyszín ismeretében.

A fóliázó

A LLumar hálózat esetén mindenkinek, aki ablakfóliázást szeretne szolgáltatásként végezni, meg kell felelni egy gyakorlati és elméleti oktatáson majd az ezt követő vizsgán. Ezt követően még nem válik automatikusan vizsgázott LLumar kivitelezővé, csak miután megfelelő gyakorlatot is szerzett, akár egy vizsgázott kivitelező mellett, és a végső gyakorlati vizsgán is megfelelt. Minden hivatalos LLumar fóliázó gyári vizsgaszámot és erről szóló oklevelet kap. Kizárólag vizsgaszámmal és hivatalos oklevéllel rendelkező fóliázók állíthatnak ki MABISZ műbizonylatot biztonsági fóliák.

Az ablakfóliázás jogi szabályozása

Több esetben is előírt lehet az ablakfóliázás megléte, ebből kiemelendő az elsősorban intézményeket és munkahelyek biztonságát szabályozó 28/2007.(IX.29.) miniszteri rendelet mely a kimondja, hogy az ajtókat törés elleni védelemmel kell ellátni, ott ahol fennállhat a munkavállaló megsérülésének kockázata. Az említett rendeleten kívül egyéb nemzetközi és európai szabvány és irányelv is megköveteli a biztonságos és egészséges munkavégzés biztosítását, melyek ablakfóliázás segítségével könnyen elérhetők.

Mire jó az ablakfóliázás?

A LLumar síküveg fóliák többek között az alábbi területeken és célokkal használhatók fel:

Energia megtakarítás:

Akár 10% energia takarítható meg, amennyiben az épület üvegfelületeit LLumar fóliákkal látjuk el. Kültéri felhasználás esetén, Helios termékcsaládunk a legfejlettebb síküveg fólia típus, amely jelenleg a piacon elérhető.

Hő és fényvédelem:

Az ergonómiai szabályozásoknak megfelelően a vakító fény kiszűrhető, a belső tér hőmérséklete jelentősen csökkenthető, mely a légkondicionálás költségeit is mérsékli.

Biztonság:

A biztonsági fólia az összetört üveget egybetartja, csökkentve a személyi sérüléseket vagy lopási kísérlet esetén az anyagi károkat. A biztonsági fóliákkal a 28/2007.(IX.29.) miniszteri rendelet is teljesíthető!

Graffiti védelem:

A fólia felszerelésével csökkenthetők a graffiti okozta károk vagy a már összekarcolt üvegnek ismételten hibátlan megjelenés biztosítható.

UV védelem:

A fóliák UV védelme jelentősen lassítja a berendezési vagy kirakati tárgyak fakulását és csökkenti az UV okozta bőrbetegségek kialakulásának valószínűségét.

Design:

A fólia új külső megjelenést biztosíthat az épületnek valamint a beltérben felhasznált fóliákkal hatásos térelválasztó felületek vagy akár egyedi dekorációk is kialakíthatók, a homok fúvott üveghez hasonló megjelenésben.

Autó üveg fóliázás, Szélvédő javítás, épület üveg fóliázás, karosszéria fóliázás, fényszóró polírozás